Poznaj najpopularniejsze surowce spożywcze stosowane przez producentów

żywność

Surowce spożywcze to produkty produkcji pierwotnej – pochodzące z uprawy lub hodowli produktów podstawowych. Są to więc zbiory roślin i mleko od zwierząt gospodarskich. Obejmują też łowiectwo i rybołówstwo. To właśnie surowce spożywcze stanowią podstawę bardziej złożonych produktów.

​Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego

Z uwagi na to, że coraz więcej osób przechodzi na weganizm, dużą popularnością cieszą się surowce spożywcze pochodzenia roślinnego. Są to oczywiście warzywa i owoce. Obok nich wymienić można zboża, orzechy, nasiona oleiste, korzenie, przyprawy i grzyby. Wykorzystywane są do wytwarzania odpowiednio przetworzonych produktów spożywczych. Oczywiście różne surowce będą pozyskiwane z różnych roślin.

Tak więc, nasiona oleiste są rafinowane w celu uzyskania innych tłuszczów roślinnych, zboża służą do produkcji produktów zbożowych, a owoce – do przygotowania przetworów owocowych. Z warzyw uzyskuje się między innymi ketchupy czy przeciery. Rośliny okopowe są wykorzystywane do produkcji smażonych potraw i skrobi. Cukier z buraków jest nadal używany w cukiernictwie, do produkcji słodyczy, ciast i drożdżówek. Z niektórych roślin pozyskujemy środki pobudzające, tak jak to ma miejsce w przypadku kawy czy herbaty.

​Surowce spożywcze pochodzenia zwierzęcego

Jednym z najpopularniejszych surowców pochodzenia zwierzęcego jest białko wieprzowe. Radykalnie przyspiesza produkcję oraz skraca czas obróbki i masowania mięsa. Jest pozyskiwane ze skór wieprzowych i ma ogromny wpływ na jakość produktu końcowego. Białko kolagenu wieprzowego służy do wzmacniania smaku wyrobów, dlatego tak chętnie dodawane jest do wędlin. Białko wieprzowe odpowiada ponadto za apetyczny wygląd wędlin. Poprawia też ich gryzalność i sprawia, że są łatwiejsze w krojeniu. Przede wszystkim jednak, redukuje ilość niemięsnych dodatków, co z kolei przekłada się na wyższą zawartość mięsa w produkcie.

Surowce spożywcze – lecytyna i jej zastosowania

Producenci żywności niezwykle często sięgają po lecytynę. Jest to mieszanina związków tłuszczowych, z których najwięcej stanowią fosfolipidy. Lecytyna pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Po pierwsze poprawia koncentrację i pamięć. Obniża również poziom cholesterolu i chroni wątrobę. Jeśli chodzi o jej wykorzystanie w branży spożywczej, zmniejsza koszty produkcji oraz poprawia jakość i trwałość gotowych produktów. Ten surowiec spożywczy jest dodawany do chleba, ale także do makaronu. Lecytyna poprawia miękkość skórki pieczywa oraz przedłuża jego świeżość. Zapobiega również przyklejaniu się do powierzchni. Odpowiada za gładkość czekolady i sprawia, że pączki są mniej tłuste.

​Skąd pozyskiwane są surowce spożywcze?

Producenci żywności korzystają z surowców spożywczych dostępnych u dystrybutorów. Ich asortyment może sprawdzić każdy, kto ma internet. Dzięki temu, że w sieci działa wielu dostawców, łatwiej znaleźć kogoś, kto oferuje usługi na naprawdę wysokim poziomie. Doskonałym przykładem jest OQEMA https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/. To dystrybutor posiadający bogatą ofertę surowców spożywczych, z której każdy wybierze coś dla siebie.

You May Also Like

About the Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *